Tuesday, May 3, 2011

spaghetti for today..nyum nyum (>_<)

ari ni  dapat cuti..so dapatla main masak2..menu ari ni is spaghetti my style..hihi..oopss alia ajar okeh..


bahan-bahan :
  • sejambak bawang putih and sebijik bawang besau..diblend bersame ngan air sket
  • 1 bungkus minced meat..gune ramly punye pon sodap..(defrost la dulu woi)
  • 1 botol besar prego
  • sos cili n sos tomato
  • cendawan butang separuh tin..hiris2
  • tomato..pon hiris2 gak smpai halus
  • mixed vegie
  • spaghetti
ok..so ni adelah care2 untuk masak spaghetti untuk newbies dlm dapur cm saye..ecececece....
  1. taruk 1 or 2 sudu minyak dlm claypot or periok biase pon bole la..panaskan
  2. bile da panas,masukkn bawang2 yg diblend td tu..kacau la smpai nmpak cam kuning sket..
  3. masukkan minced meat tu..kacau..hancur2kn dlm periok..kacau lagi smpai kaler die jadi brown2 gitu..letak la air sket kan dlm periok kalo die beku lg sbb korg lupe nk kua kn dr fridge awal2 sket
  4. masokkn prego sos tu separoh botol or sebotol pon bole la..baru sronok sket...letak gak sesenduk sos cili n sos tomato..
  5. masokkn mixed vegie yg ade jagung,carrot ngan kacang pea tu...kacau la slagi tgn korang xlenguh..
  6. masokkn tomato ngan cendawan yg dihiris2 tu..
  7. letak garam n megi cukup rasa..letakla sesuka ati korg..kalo ase cm korg ni ade tekanan darah rendah..tarukla semangkuk garam..ahh..sesedap rase korg la..
  8. kacau lagi n bia kuah tu mereneh...
  9. jgn lupe rebus spaghetti tu smpai lembut..xkn nk makan kuah spaghetti ngan nasi lak kan..
tadaaa...da pon siap..lepas masak jangan lak lupe nk lap dapur..dinding ngan lantai tu kalo kotor..kang kene ketok lak kpale tu ngan senduk..ok..sekian..enjoy~

No comments:

Post a Comment